Лично

Снежана Георгиева – магистър астролог 

Добре дошли на страницата, в която Земя и Небе се изучават в топла и сърдечна прегръдка, за да родят най-човешкото знание – Астрология!

Изучавах Астрология от 2000год. до 2004год., посещавайки редовни занятия при Адриана Вотей, Варна. През 2005год. защитих дипломна работа за придобиване на бакалавърска степен от Московска Астрологична Академия. От същата година стартира и моята професионална реализация, като астролог-консултант и преподавател. По-късно през 2012год. в резултат на своя научно -изследователски труд на тема „Цикълът Юпитер-Сатурн приложен, като икономически модел в националното стопанство и икономика на България„ получих степен магистър астролог. 

За този откровен разговор ме провокира Ваня Кирицова. Първоначалният замисъл и идея бе, да се представя. Тъй като нямах ни най-малка представа как да пиша за себе си, се обърнах с молба към Ваня. Получих предупреждение, че ще бъде сложно, но въпреки това приех. Не се възползвах от възможността да не отговарям на въпрос. За мен, бе вълнуващо, надявам се и за вас да е! Получи се, може би по-обемно за подобен формат, но пък е 100% откровен разговор.

 • Защо се занимаваш с астрология?

Реализирах детската си мечта. А аз обичам, харесвам мечтите и още повече да си ги самосбъдвам! В това отношение съм късметлийка! Основен мотив и досега е това, че обичам хората и желая да ги познавам по-добре! Мислещите и търсещи хора си задават въпроси. Когато се случи да се изправят пред въпрос с който не могат да се справят сами, астрологът би могъл да предложи вариант и да представи относително точна визия за бъдещето.

Вярвам, че всички ние сме родени да бъдем щастливи и съществува най-малко една възможност да постигнем това! Занимавам се с астрология, тъй като е изключително удовлетворяващо за мен, да намирам щастието във всяка една карта и в този смисъл да припомням на хората, че мечтите се сбъдват.

 •  Какво щеше да работиш, ако не беше астролог?

Щях да управлявам хотел или ресторант! Аз съм от Варна и да учиш туризъм е естествен избор, в това направление е предишния ми професионален опит! Все още усещам тръпка от спомена, аз обичам и тази работа!

В банка! След туризъм, учих и завърших и Банково дело! Писах дипломна работа “ Борси и борсови операции “, в тази посока ме привличаше хазартния елемент на фондовите брокери. Но за щастие или не, нямам практически опит в тази сфера!

Видео-оператор! Това е друго хоби, което преди години бих превърнала в професионално занятие! Но астрологията победи. Тук във Варна почти не познавам човек, който да се увлича по астрология и да не носи в чантата си фотоапарат или видео-камера.

 •  Имало ли е момент, в който си искала да се откажеш – разкажи ми за него?

Да се откажа? Момент? Всъщност, това ми се случва постоянно, ако не е ежемесечно, то поне е сезонно! Така че, не мога разкажа за момент, но мога да се опитам да обобщя причините, които пораждат тези моменти!

Изключително много обичам и харесвам работата си! Страхувам се от момент, в които може да се првърне в рутина за мен! Ако, и когато усетя – просто спирам! Преустановявам консултантската си практика и продължавам само да преподавам! И така, докато не си възвърна същия плам и ентусиазъм, с които съм свикнала да работя и огромното количество любов към хората! Така, намирам , че съм полезна за себе си и още повече за хората, които се обръщат към мен за съвет!

Причините? Когато се натрупат по количество битови въпроси, неща с които човек може и сам да се справи! Аз се занимавам с астрология, но намирам, че хората не бива да се пристрастяват! Неприятно ми е да експлоатирам подобно знание, само за да се задоволи човешкото любопитство!

Все пак, нека използваме срещата си с астролог, като пътна карта, а не като такси.

Когато се случи да преживея такъв период, очаквайки момента да се завърна или да напусна завинаги, тогава отнякъде се появява прекрасен човек! Такъв, който държи по препоръка да се консултира конкретно с мен /защото през останалото време, на хора, които имат нужда от астрологичен съвет, предоставям телефонен номер за връзка с колеги/, тогава той – човекът – ми задава най-сложния и важен житейски въпрос!

Това винаги ми напомня и помага да се сетя отново защо се занимавам именно с това! И така, до следващия път.

 •  Кое е най-голямото ти астрологично постижение? Какво научи от него?

Надявам се най-голямото ми постижение да предстои! Имам някои идеи в тази посока, дано да имам кураж и да ги реализирам!

Но към този момент съм изключително щастлива, че успях да се дипломирам, като астролог през 2005 год! За мен, това бе от първостепенна важност, след като взех решение да го превърна в професионално занятие! Научих за пореден път, че всичко е възможно и стига човек да търси – намира!

По-скъпи обаче на сърцето ми, са мънички постижения и то в полза на астрологията. В моменти, в които получа обратна връзка от човек, на когото чрез астрологичната теория и практика, животът се е променил, и е преоткрил себе си, намерил е своето пристанище /без значение лично или професионално/ на което се чувства щастлив, удовлетворен и реализаран!

 •  А кой е най-големият ти астрологичен провал? Какъв урок научи?

Често казвам, че не е възможно астрологичния метод да не работи или астрологията да греши, но е възможно аз да сгреша, защото съм човек, като всички останали. Така че, ако има провал, то той е мой личен, не на знанието което използвам!

В началото, може би през първата година на практиката ми, дадох грешен отговр на конкретен въпрос! Тотално грешен! Слава на Бога, грешката беше в полза на клиента, имам предвид развръзката бе благоприятна за него!

Научих, че колкото и да е спешен въпросът, да не се водя от темпото на клиента, а от моето собствено! Колкото време ми е нужно – толкова! От тогава имам обеца на ухото и не прибирзвам, дори с очевадни отговори.

Разбира се, допускам, че съществуват и грешки за които не знам, но условие в моята практика е да търся обратна връзка!

И още нещо, което по-скоро мога да нарека лична болка, а не провал! Но да кажем, че се провали, умря една идея за астрологичната общност в България!

 •  Какво се случва с хората, след като идеите умрат?

Наистина не знаех, че тази тема все още ме натъжава! Но, надявам се, че хората не се погубват с краха на своите идеи! Напротив!

Или считам, че за мен е така! Когато една идея се провали, то аз съм готова да родя просто следващата и още по-добра! Може би, това е житейското недоразумение на всеки Водолей – никога да не открие своята най-добра идея! Малко тъжно, нали?!

 • Астролозите трябва ли да разбират от астрономия?

По-скоро – да, задължително! Поне основни понятия и закони! Започнах с по-скоро, тъй като астрологията е интерпретативна наука и понякога се получава така, че улисани в небето, всъщност забравяме за какво и как да използваме тези знания и информация.

 • Има ли заблуди в астрологията? Кои са те?

 Разбира се, че съществуват! По-неприятно е, че се знаят от по-голямата част от гилдията, но не се коментират! Дори по-лошо, съзнателно се поддържат митове, не знам, може така да е удобно! Едва ли мога да изброя всички, но поне ще споделя любимите си заблуди в астрологията:

 • Физическите тела на планетите, ни влияят по някакъв особено мистериозен начин.
 • Понятието “кармична забрана за…”
 • Да се случи 100% астрологична прогноза;
 • Годишните прогнози за всички зодии

Всъщност, да изброявам заблуди в астрологията се оказа, не толкова забавно. Мисля, че мога да продължа в същия дух, но рискувам да засегна астрологичната чест на доста “ професионалисти” и от друга страна да хвърля в ненужен смут и притеснение част от хората. Но ако настояваш и ти е важно, мога да продължа…

 •  Може ли да се говори за обективност в астрологията?

Обективна е астрологичната карта сама по себе си, но в момента в който астрологът понечи да я интерпетира, престава да бъде такава! Не е възможно астрологът да коментира или интерпретира тема или сфера, която му е принципно непозната. Той може да изходи само и единствено от собствения си професионален и житейски опит.

Колкото астрологът е теоритично подготвен и има личен опит със съответната материя, толкова по-конкретна и ясна информация може да предаде на клиента използвайки астрологичната символика в своята интерпретация!

Всъщност астрологията, се превръща в Не – обективна в ръцете на астролога.

 •  Как успяваш да предадеш комбинацията от знания и опит?

Не винаги успявам! Но това е процес, не съм сигурна дали има точна рецепта! Една от най-големите слабости на астрологичното обучение и след това практика е, че отсъства елемент на супер-визия! Получава се така, че астролозите разполагат с изключителна по своя обем информация за дадена личност и почти никаква подготовка как и по какъв адекватен начин да я поднесат!

Аз как успявам? Чувствам се добре подготвена по въпроси, свързани с финанси! Това ми помага да разбирам и интерпретирам добре подобни теми! Това винаги се усеща от задаващия въпроса! Говорим на един език и лесно се разбираме! Но дори и това е недостатъчно понякога! Старая се паралелно с практиката си, да посещавам различни по своето естество обучителни курсове!

Мисля, че това е важно за астролозите, непрекъснато да поддържат и усъвършенстват професионалните си умения! Не знам, има доста добри астролози и за съжаление не винаги успяваме със своите знаия да сме полезни за хората!

 •  Какво е да търсиш теле под вола?

 Ентусиазъм

 • Твърди се, че Водолеите са ексцентрични интелектуалци, за които приятелите са по-важни от семейството. Това вярно ли е за теб?

Когато се омъжих, а това беше отдавна, си спечилих изключителен приятел, така че приятелите са ми важни. Но, за да отговоря на провокацията, да, може би имаш право да зададеш такъв въпрос!

Да, слънчевият ми знак  е Водолей, но не бих се определила, като ексцентрична. Но, в същото време съм и жена, а жените в този свят са призвани да създават и съхраняват семейството. Така, че не бих отнесла в пълна степен това твърдение за себе си!!!

И ако си позволя да съм напълно откровена, това което казвам сега е по-скоро житейски опит, разбиране и приемане на отговорностите ми, отколкото изначалната ми същност, преди 15-20 год. Тогава, мисля приоритетите ми бяха други!

Преди да стана астролог, в хронологичен ред, станах съпруга, майка и после всичко останало 😉 В този ред преминават дните и мечтите ми!

 •  Какво не може да разкрие наталният хороскоп за човека?

Благодаря за този въпрос! Личният хороскоп съдържа необятно количество информация, но не цялата! Едва ли, ще успея да изчерпам всичко, но накратко:

Хороскопът не може да разкрие, конкретната величина на свободата, която всеки един човек притежава в различни ситуации и сфери от живота си!

Когато, човек е дарен със свободата да избере на определен кръстопът от житейската си история, астрологът не може да прогнозира / имам предвид дългосрочните прогнози / какъв точно избор ще направи конкретния индивид!

Дори си имам собствено правило в тази посока, което в никой случай не е оправдание и съзнавам, че не би се харесало на много хора. То гласи следното – колкото по-точна е астрологичната прогноза, толкова по-малко човек е употребил свободата да избира!

В тази посока се получават и изкривявания в прогнозите!

Изключително професионално майсторство е, ако астрологът успее да интерпетира, на кое именно духовно и материално ниво, индивидът ще реализира рождения си потенциал!

Не могат да се разкрият количеството и персонално какъв точно е бил човек в минали прераждания! Могат да се опишат, но не и да се посочи кое именно лице, във всеки случай не и с методите на астрология.

 • Какво предизвика земетресението в Япония (и въобще може ли да се даде точен и ясен астрологичен отговор на този въпрос)?

Не зная, нямам ни най-малка представа какво предизвика земетресението в Япония от астрологична гледна точка! Не се чувствам подготвена да отговоря на подобен въпрос.  Това са доста спекулативни теми!

Моето мнение е такова, да се даде ясен и точен отговор, предполагам би било възможно в бъдещето! Но само и единствено, ако астрологът, освен своята солидна астрологична подготовка има и подходящо теоритични знания, напр геология, сеизмология и т.н….Най-добрият вариант, би бил, да се работи в такъв професионален екип от хора с отделни квалификации.Така ще съществува алтернативно и независимо мнение на отделни професионалисти!

По принцип аз съм твърде крайна, в тази посока, а именно, ако астрологът желае да се специализира в астро-психология, нека е подготвен и психо-терапевтично. Ако желае, да се занимава с медицинска астрология, нека е медицински грамотен! Всичко останало е несериозно и не е редно!

И последно, наблюдавам една такава тенденция – от астролозите се очаква да отговарят на въпроси от всякакво естество, те самите някак не се противят и им допада да са в центъра на общественото мнение! Нека си признаем, няма как да сме специалисти по всичко.

 Така че, моят отговор – аз знам, че не знам, кое предизвика земетресението в Япония.

 • Какво ще промени Плутон в Козирог? Уран в Овен? Нептун в Риби?

Плутон в Козирог ще промени световния ред, меко казано!

 Уран в Овен – търпимост и смирение у много народи ще придобият друг смисъл! Нищо и никъде по света вече няма да е същото. С ингресията на Плутон и Уран, едновременно с формирания между тях аспект, всички ние сме щастливци да живеем в ново и революционно време. Това не винаги е възможно, да се наблюдава в рамките на едно поколение! Всички ние, ако си дадем ясна сметка, ще установим, че живеем на границата между две епохи.

Предполагам помниш, през 2006 участвах в конференция с доклад на икономическа тематика, в него обхващах периода 1989- 2010год. Прогностичният период приключваше 2010 год и една от причините бе тази, че след 2010, очаквах събития от не-пряк икономически характер, но силно повлияващи икономиката в световен мащаб.

Все пак намирам за коректно, когато вадим от контекста един аспект в случая Плутон/Уран, да се отнесем към началото на цикъла, който пораждат двете планети. В момента преживяваме първата квадратура между двете, ефекта и последствията  от която няма да приключи нито тази, нито следващата година, може би до 2015. Самият цикъл се е “родил” със съединението им в периода 1963 – 1968год Пик на реализация на един цикъл настъпва на неговоите фази – съединение, квадратура, опозизиция!

Всеки може да си направи кратка историческа ретроспекция за държава или територия, която го вълнува и да проследи какво е заложено, като развитие в началото на цикъла – средата на 60-те год.!

Нептун в Риби! Очаквам всички Риби да започнат да получават смс от Космоса, така или инъче имат пряка тел връзка с …

Сега сериозно, наистина искрено се надявам  на ренесанс в изкуството и най-вече в дълбоката и искрена вяра у хората! Така или инъче, често се шегувам, че Риби са объркали времето и планетата.

Надявам се силно и съм уверена в това, че човечеството ще подмени досегашните си ценности с материален привкус и превес с такива на общочовешка любов, състрадание, и съчувствие! Това е процес, достатъчно дълъг, резултатите от който не очаквам да са видими за всички нас преди 2020 год, но това не е толкова далече отнесено към един човешки живот.

 •  Имаш ли астрологични тайни?

Такива тайни, които да не споделя с колеги или хора, които се обучават? Не, но съм забелязала, че едни от най-важните неща, за които съм получила разбиране, колегите ми не се вълнуват от темата. Случва се или да не ме разберат или на мен не ми достигат думи за обяснение. Но тази ситуация, не бих могла да я опиша в някакви ясни рамки.

 •  Можеш ли да предсказваш и без хороскоп?

Първо, нека внеса едно уточнение!  Аз не умея да предсказвам, липсват ми такива способности. Но притежавам необходимите знания и относително добре се справям с прогнози!

И на въпроса, не! Не умея да прогнозирам без хороскоп.

 •  Колко често се съветваш със собствения си хороскоп?

Това е една от най-забавните ми астрологични теми!

Собственият ми хороскоп отдавна / откакто в хода на обучението си в продължение на 4 год  го изучавах доста обстойно/ не ми е толкова интересен! Мисля, това е валидно за всички които се занимават с астрология, не знам! Аз знам с какво съм дошла, приблизително са ми ясни вариантите и хода на играта, както и колко време ще продължи!

Аз обичам изненадите и още повече живота, така че ако има начин да ми се случи нещо вълнуващо, без да се събуждам с идеята какъв ще е денят ми, предпочитам и съм избрала този вариант.

Доколкото това може да се каже за астролог. В този смисъл, коректния въпрос персонално за мен е – не колко често? А колко рядко :-)?

Дори понякога съвсем умишлено пренебрегвам собствените си прогнози, за да разбера и другия вариант, засега обаче всичко е в полза на астрологията.

 •  Познаваш ли себе си?

Да отговоря на този въпрос, ще ми отнеме почти толкова време, колкото за всички останали!

Ако отговоря ДА, ми звучи прекалено самонадеяно, ако е НЕ – няма да е истина. Предполагам, че отговорът е някъде по средата! Но ще опитам!

Познавам силата на духа си, тъй като някои обстоятелства в живота ми са позволили да се докосна до това. Да знам, да разбера какво и колко умея, какво и колко мога да понеса! Резултатът – повече отколкото съм си представяла.

Познавам голяма част от страховете си! Някои от тях сега са ми добри “приятели”!

Познавам слабостите си! Те пък ме отведоха към различни мои търсения, свързани техники, методи и обучения за да се науча да си съжителствам с тях! Без да вредят, доколкото е възможно, нито на мен, нито на близките ми и хората с които общувам.

Познавам мечтите и способностите си, които биха ме отвели към тях!

Познавам корените си до около 4 поколения назад и знам какви отговорности, но и дарове съм получила от тях!

Познавам силата на вярата и убежденията си! На тази база, когато трябва да направя избор, то той винаги е в полза  и е съобразен със собствените ми ценности и морал!

Познавам възможностите си! Знам какво мога и, което е по-важно, знам какво не мога! Не се притеснявам да кажа – Не знам!

Ехеееее, къде са ми крилцата! 🙄

Истината – всичко от досегашния ми житейски опит е било така подредено, че да имам възможност да се запозная с тези свои качества и способности!

Всъщност един от най-големите подаръци, които получава всеки занимаващ се с астрология е именно възможността за себе-познание!

Там където не съм успяла или не ми е достигнал кураж, следващия път – пак ще опитам!

 И на края, да , отговорът е по-скоро да, познавам себе си!

 •  Каква промяна прогнозираш за себе си в следващите 2-3 години?

 Да видим, каква? Често се шегувам, че си правя прогнози и след това си ги изпълнявам!

Ще бъда кратка и ще кажа, че това е време, което отдавна очаквам! За да се реализират събития, за които преди беше твърде рано!

Промяната, която предстои в следващите 2-3 години е в сферата на професионалната ми насока. Ще реализирам нещо, за което до сега само съм мечтала! Вероятно ще се откажа или тотално ще преобразувам практиката си! Това, което успея да изпълня следващите 2-3 години ще е с последствия до края на живота ми!

Като следствие е възможно да променя интересите и целите в живота си!

Има още нещо изключително приятно и едно не толкова, които обаче ще запазя за себе си! Това достатъчно ли е? Мога да съм и по-конкретна!

 •  Кои планети ще ти осигурят тази промяна?

Много добре, май сама се подведох към този въпрос? Тази част винаги ми е липсвала, когато съм чела интервюта с астролози! Грамотен астролог в съчетание с още по-добри журналистически умения си е рядко съчетание!

Така, че Ваня моите поздравления! Не мисли, че те лаская с цел да отклоня въпроса, напротив! Ако не успея да коментирам собствената си карта свободно, как бих могла да го правя за другите?!

Да видим, ще се опитам да подредя астрологичните фактори според силата, която им приписвам:

 • Прогресивен “r”Меркурий променя посоката в директен на 27гр водолей ( от тази позиция аспектира с тригон натален Сатурн 27гр блзн и натален Уран 27гр везни) Родена съм с директен Меркурий на 27 гр водолей и последните приблизително 20 год съм преживяла с ретрограден такъв, сама разбираш, че този градус се явява приятен за мен!

И последно уточнение за тази позиция – Меркурий упр К6 и К3, Сатурн упр МС и Уран упр К11, нататък, можеш и сама…

 • Предстои съединение на Плутон с МС;
 • ТрСатурн предстои да промени досегашния си 14 годишен танц през долна полусфера и да се насочи към съединение с Дсц и т.н.
 • ТрЮпитер предстои да се съедини и пресече Асц и по-късно да аспектира Слънце и Луна и т.н ( Юпитер упрК9,стои в 11-ти);
 • Предстои МС да се съедини с Юпитер;

Гореизброените фактори се отнасят за следващите 2-3 години, извадила съм от контекста само тези, които е лесно да се опишат в текст, за да не е досадно и едновременно с това подкрепят идеята за промяна в професионален път!

Запомнила съм една теоритична трактовка, отнасяща се до прогностика в астрология. За първи път я чух от един прекрасен учител и от тогава се старая да я следвам в практиката си! Ще се опитам да я цитирам по памет –

необходими са три независими един от друг метода или три условия за реализация на събитие в бъдещето. Ако е само един фактор, то това е – възможност, ако са два – предразположеност и накрая, ако има три, то това е – събитие. “

Беше изключително удоволствие да отговоря на въпросите ти. И ако ще никога да не види бял свят това – “ Интимно Рибешко в сладко-кисел сос “ то, за мен беше полезно. Като позитивна астро -терапия! 

Много ти благодаря за времето и любовта, и се надявам поне мъничко да съм те изненадала!